KOKEELLINEN ELOKUVA

VESITORNISINFONIA

Vesitornisinfonia on kokeellinen elokuva, joka nostaa parrasvaloihin suomalaisen rakennetun ympäristön aliarvostetut katseenvangitsijat: vesitornit. 

 

Vesitornit ovat tunnerakennuksia ja taajamiensa symboleja, jotka luovat omalta osaltaan paikallista identiteettiä. Vielä pystyssä olevat suomalaiset vesitornit ansaitsevat tulla dokumentoiduiksi myös taiteen keinoin. Teos osoittaa kunnioitusta näitä rakennuksia kohtaan ikuistamalla ne visuaalisen sinfonian muotoon.

OSALLISTU

arrow-down.svg

OSALLISTU
TEOKSEN SYNTYYN

Onko sinulla Suomen vesitorneihin pohjautuva tarina kerrottavana tai kuva muistona? Jakamalla tarinan tai kuvan voit osallistua videotaideteoksen syntyyn.

Pakollinen
Pakollinen
Pakollinen
Pakollinen
Pakollinen

JAETUT KUVAT & TARINAT

 • Kuusamo

  Henry Kestilä
  Vesitornin juurella kun seisoi, pystyi kuulemaan tumman huminan. Vaikka ympärillä oli melua, vesitornin juurella olit omassa rauhassa ja hiljaisuudessa. Voit vain tuijotella kylmää betonista kivijalkaa ylöspäin ja nähdä futurististen muotojen piirtyvän pilvien päälle.
  Lue lisää
  01
 • Kuusamo

  Henry Kestilä
  Asuin lapsuuteni lähellä vesitornia ja meillä oli tapana käydä tornin näköalakahvilassa katsomassa maisemia.
  Lue lisää
  02
 • Rovaniemi

  Panu Johansson
  Lue lisää
  03
 • Muurola

  Maria Gullsten
  Asuin lapsuuteni Muurolan vesitornin juurella, joka sijaitsee sairaalan kupeessa ison mäen päällä. Tämä torni oli hyvä maamerkki, kun piti mitata katseella matkaa kotiin. Siihen katseeseen torni myös lapsuudessa kuului, sillä aina sitä piti vilkaista, kun ohi käveli, vaikka aivan varmasti tiesi, että siinä se seisoa jököttää.
  Lue lisää
  04
 • Helsinki

  Evastina
  Opettajani kertoi vieneensä japanilaisen opiskelijaryhmän tutustumaan Helsinkiin. Roihuvuoren vesitornin nähdessään eräs opiskelija oli kysynyt: Kuka on se Jumala, kenelle rakennetaan näitä valtavia patsaita?
  Lue lisää
  05
 • Raahe

  Ariel
  Kuljen lähes päivittäin Malmitietä, minkä kupeessa vesitornit sijaitsee. Kauan sitten eräänä aamuna ohitin ne ja mielessäni ajattelin valkoisia torneja vilkaistessani, että kuinka ne kaipaisivatkaan pesua. Kovasti olivat päässeet likastumaan. Muutamien tuntien kuluttua samana päivänä palattuani kotiinpäin jouduin hieraisemaan silmiäni. Palokunnan miehet olivat pesemässä kalustollaan komeuksia.
  Lue lisää
  06
 • Raahe

  Amaryllis
  Raahen Honganpaloon vuonna 1979 rakennetut vesitornit muistuttivat joidenkin mielestä sieniä. Kuvassa rakennetaan vastikään käyttöön otettua uutta vesitornia. Taustalla näkyvät vielä nuo kolme vanhempaa ja nyttemmin käytöstä poistettua ja jo purettua tornia.
  Lue lisää
  07
 • Sipoo

  Passi
  Nikkilän mielisairaala-alueen (nykyinen Itäinen Jokipuisto) vesitorni purettiin vuonna 2004.
  Lue lisää
  08
 • Puolanka

  Miina
  Vierailimme ohikulkumatkalla ihan vasiten Puolangan vesitornilla. Torni oli meille uusi tuttavuus.
  Lue lisää
  09
 • Kuopio

  40 yhteistä vuotta
  Lastentarhanopettajan ja rohkean, komean palomiehen hääkuvan taustaksi valittiin kaunis ja romanttinen Juankosken vanha vesitorni Patruunanmäen puistossa. Tässä sadunomaisessa, molempien ammatit yhdistävässä milijöössä uljas sankari oli juuri saanut omakseen neidon ja puoli valtakuntaa.
  Lue lisää
  10
 • Oitti

  Suomi House JARI
  Oitti on pieni taajamakylä Hausjärvellä, Hämeen-läänissä. Oitin vesitorni on tyylikäs puurakennus, joka sijaitsee aitiopaikalla, Salpausselän mäen päällä, pururadan vieressä, olympiavoittaja kiekonheittäjä, kuulantyöntäjä (Antwerpen 1920) Elmer Konstantin Niklanderin-urheilukentän kulmassa.
  Lue lisää
  11
 • Rovaniemi

  Toni
  Korkalovaaran vesitornin juurella tuli lapsuudessa vietettyä paljon aikaa. Muistoja herää aina kun sen näkee hieman kauempaakin. Muiden rakennusten jäädessä usvaisen vaipan alle tämä maamerkki kohoaa sen yläpuolelle.
  Lue lisää
  12
 • Muurola

  Tekijä
  Olin tekemässä Muurolan vesitornia sen aikaa kun tuli "sienen” laudoituksen ja siihenkuuluvan tukirakenteen teko. Vesitorni tehtiin ns. liukuvaluna tarkoittaen että sokkelin päälle tehtiin noin metrin korkuinen ympyräelementti ja kun valu alkoi raudoittaja teki kokoajan vankkaa raudoitusta ja siihen ympyrään oli koneellisen tunkin takia myös harvakseltaan noin 15mm putket.
  Lue lisää
  13
 • Puolanka

  Toni Rantanen
  Lue lisää
  14
 • Tornio

  Urheilijatyttö
  Tornion vesitorni sijaitsi urheilustadionin nurkassa. Vastapäisessä nurkassa sijaitsi Tornion kirkko. Kun urheilijana valmistauduin suorituksiin, nuo kaksi toimivat maamerkkeinä.
  Lue lisää
  15
 • Kotka

  Paavo
  Jylpyn vesitorni
  Lue lisää
  16
 • Tervola

  Ämpäripää
  Koivun vanhan rautatieaseman vesitorni Tervolassa kuvattuna heinäkuussa 2019. Näissä vanhoissa asemamiljöissä on vaan jotain niin kiehtovaa menneen ajan tunnelmaa.
  Lue lisää
  17
 • Rauma

  Fobe
  Meillä oli isän ja siskon kanssa nopeuskisa. Raumalle porin suunnalta tultaessa, vesitorni tulee näkyviin yhden tietyn mäennyppylän ja mutkan takaa. Kuka ensimmäisenä näki vesitornin ja huusi (jotain), oli voittaja. Voittajaa oli vaikea päättää ja pieni kina siitä tuli kuka oli voittaja.
  Lue lisää
  18
 • Joutseno

  nk
  Olin ala-asteella, kun teimme luokkaretken vesitornille. Muistelen että olin noin yhdeksän vuotias. Vesitornissa oli kierteiset metalliportaat, joista näkyi läpi, kun niitä noustiin. Ylös meno oli jännittävä ja pelottava, mutta alastullessa tunsin ensimmäisen kerran korkeanpaikan kammon.
  Lue lisää
  19
 • Lappeenranta

  redwineroad
  Ufo aamuhämärässä
  Lue lisää
  20
 • Rovaniemi

  Jaakko Laitinen
  Korkalovaaran vesitorni Rovaniemellä. Kävin kävelyllä vasta lapsuuteni maisemissa huomasin Korkalovaaran vesitornia ohittaessani tuntevani selittämätöntä epämiellyttävyyden tunnetta.
  Lue lisää
  21
 • Lahti

  Lotta
  Eletään vuotta 2020. Olen asunut Lahdessa jo 17 vuotta, enkä ole käynyt kertaakaan vesitornin läheisyydessä. Nyt kun Suomessa ja muualla maailmassa vallitsee poikkeustila koronaviruksen(COVID-19) vuoksi, tulee ulkoiltua paljon. Sitä myötä löysin itseni kävelemässä vesitornin maisemissa.
  Lue lisää
  22
---

VAIHEET

 

Aineiston kerääminen

Kerätään tarinoita ja kuvia vesitorneista ympäri Suomea nettisivujen lomakkeen kautta. Haastatellaan osaa tarinanlähettäjiä. Julkaistaan tarinoita ja kuvia nettisivulla sekä Instagramissa.

Teoksen rakentaminen

Lähetetyistä valokuvista ja tarinoista sekä Panu Johanssonin ja Flatlight Creativen kuvaamista materiaaleista rakennetaan kokeellinen elokuva.

Julkaiseminen ja esitys

Teoksen valmistumisen jälkeen elokuvaa esitetään laajasti sekä kotimaassa että ulkomailla. Teoksen julkaisuajankohta tarkentuu aineiston keräämisen jälkeen.

MEDIATAITEILIJA

PANU JOHANSSON

panu-johansson-mediataitelija.png

“Vesitorneilla ei ole majakkaseuroja, jotka vaalisivat niiden historiaa. Uusia torneja rakennetaan nykyään enää harvoin ja monet vanhemmat tornit alkavat tällä hetkellä olla käyttöikänsä loppupäässä. Tämän ohella vanhoja vesitorneja on myös alettu yhä enemmän purkaa, sillä niille on ollut hankalaa löytää uusia käyttötapoja. Siksi – ja ennen kaikkea siksi – tämän teoksen aika on nyt.”

Olen kuvataiteilija ja kokeellisen elokuvan tekijä. Mediat, joiden parissa työskentelen, ovat liikkuva kuva, valokuva ja ääni. Töitäni on ollut esillä erilaisilla festivaaleilla, tapahtumissa ja näyttelyissä vuodesta 2000 lähtien. Työni tärkeitä innoittajia ja siinä toistuvia teemoja ovat mm. kokeellisen elokuvan historia ja kulttuurihistoria yleisemmin. Työskennellessäni liikkuvan kuvan parissa suosin yleensä filmimateriaaleja ja käytän mielelläni found footage–aineistoa. Tuotan myös elokuvieniääniraidat itse. Työskentelyäni kuvaavat osuvasti monet kokeellisen elokuvan puolelta kotoisin olevat käsitteet kuten maisemaelokuva, henkilökohtainen elokuva, kollaasielokuva tai päiväkirjaelokuva.

instagram.svg@vesitornisinfonia       #vesitornisinfonia

X